Få opfyldt din drøm om et praktikophold i udlandet

 

Når du planlægger at søge et praktikophold i udlandet i forbindelse med dine studier, er der nogle særlige forhold, som du skal være opmærksom på, da du ofte selv skal finde dit praktiksted, søge arbejds- og opholdstilladelser med videre. God planlægning og gå-på-mod hjælper dig dog godt på vej mod målet.

Start planlægningen i god tid

Der er mange elementer, som skal falde i hak, når du skal afsted på et praktikophold i udlandet. Du skal finde et praktiksted, få de nødvendige godkendelser fra din uddannelsesinstitution, have din finansiering på plads, og så skal du også have styr på de praktiske ting som eksempelvis visum og forsikringer. Start derfor dit planlægningsarbejde i god tid – gerne ét år i forvejen.

Find dit praktiksted

Der er mange muligheder for at finde et praktiksted i udlandet og det kan virke lettere uoverskueligt, men der er hjælp at hente. Du kan eksempelvis komme i praktik hos EU’s institutioner, ved ambassader og kulturinstitutioner, i internationale og andre europæiske institutioner, i interesseorganisationer og hos ngo’er, gennem udviklingsorganisationer samt i private virksomheder. På Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside www.gribverden.dk kan du finde uddybende informationer om praktik hos ovennævnte institutioner og organisationer.

Brug også dit netværk. Fortæl alle omkring dig, at du gerne vil til udlandet i praktik og brug de af dine medstuderende som allerede har været afsted. Brug også dine underviseres kontakter til at finde et praktiksted og hent viden og inspiration hos din uddannelsesinstitutions internationale kontor, pratikkoordinatorer og i dit studiemiljø.

Ansøg praktikken

Når du har fundet de praktiksteder, som du synes ser spændende ud og som er relevante for dig, så skal du i gang med at sende dine praktikansøgning. Sæt dig grundigt ind i, hvad det enkelte praktiksted stiller af krav til dig. Er der eksempelvis formelle krav til din alder, dine sprogkundskaber eller din beståede eksaminer. Undersøg også om du skal vedlægge anbefalinger, oversatte eksamensbeviser med videre til din praktikansøgning. Vær tålmodig og flittig. Du skal forvente at sende mange ansøgninger, før det vil lykkedes dig at få tilbudt et praktikophold.

Få godkendt dit praktikophold

Når du er kommet gennem nåleøjet og har fået lovning på et praktikophold, så skal du have din praktik godkendt hos din uddannelsesinstitution og hos SU-kontoret. Hvis det faglige indhold er relevant i forhold til det studie, som du læser, så vil studienævnet på din uddannelsesinstitution kunne give dig merit for praktikforløbet. Søg rådgivning og sparring på din uddannelsesinstitutions internationale kontor eller hos praktikkoordinatorer.

Hent yderligere vejledning

Der er forskellige krav til forsikringer, tilladelser, skatteforhold med videre alt efter, hvilket land du skal opholde dig i og i hvilken periode.

På gribverden.dk/helt-praktisk har Uddannelses- og Forskningsministeriet samlet gode råd og nødvendige informationer om blandt andet visum-, arbejds-, og opholdstilladelse, forskellige typer af nødvendige forsikringer, skatteforhold med videre. Følg myndighedernes vejledninger, så du undgår problemer. Endelig kan du også søge hjælp hos en række organisationer, som rådgiver studerende der tager på praktikophold i udlandet. Det gælder eksempelvis Danske Studerendes Fællesråd, Danish Students Abroad, Den Europæiske Ungdomsportal, AISEC, EDU og StudySEA.

5 hurtige tips

  • Brug dit netværk, når du skal finde dit praktiksted - og start i god tid

  • Sæt dig grundigt ind i, hvad det enkelte praktiksted kræver af dig - og send din ansøgning

  • Indhent de nødvendige godkendelser hos din uddannelsesinstitution og hos SU

  • Undersøg krav til forsikringer, tilladelser, skat med videre alt efter, hvilket land du skal op holde dig i

  • Søg fonde & legater, så du får finansieret dit praktikophold

Ved at bruge Legatbogen.dk accepterer du vores Cookiepolitik og Persondatapolitik.