Anbefalinger

 

Det kan være tidskrævende at få indhentet alle sine anbefalinger, og du skal derfor begynde arbejdet i god tid – og vedlæg ikke anbefalingen fra den gang, hvor du gik med aviser eller sad ved kassen i supermarkedet.

Sådan får du fat i en anbefaling

Når du skal indhente en professionel anbefaling vedrørende dit studierelevante job, skal du kontakte din arbejdsgiver og bede vedkommende om at skrive en anbefaling til dig. Giv din arbejdsgiver lidt god tid til at få skrevet anbefalingen. Det er ikke nødvendigvis den opgave, som han eller hun prioriterer højest i en travl hverdag. Hvis du har et dårligt forhold til din arbejdsgiver, så er det ikke en god ide at bede om en anbefaling, da den i bedste fald bliver intetsigende.

Den akademiske anbefaling kan ofte volde lidt besvær. Problemet er – for både studerende og undervisere – at man ikke lærer hinanden at kende i forbindelse med de store forelæsninger på universitetet. Det er selvfølgelig vigtigt, at det er en underviser, som du har et godt forhold, der skriver din anbefaling, for dermed bliver din anbefaling sandsynligvis også mere personlig og positiv. Når du skal vælge den underviser eller vejleder, som du vil bede om at skrive en anbefaling af dig, så overvej følgende:

 • Hvilken underviser har givet mig gode karakterer?
 • Hvilken vejleder har jeg haft på eksempelvis bachelor-projektet?
 • Hvilken underviser har jeg en særlig god kemi med?

Skriv din egen anbefaling

Når du har udvalgt og spurgt de rigtige personer, om de vil skrive en anbefaling af dig, så vær forberedt på, at de kan bede dig om selv at skrive et udkast til anbefalingen. Ofte har undervisere, vejledere eller arbejdsgivere travlt, så de vil gerne have hjælp til at lette processen. At skrive din egen anbefaling kan være en vanskelig opgave, da beskedenhed ofte spænder ben for, hvor mange flatterende tillægsord, man vælger at bruge om sig selv. Dernæst kan du også blive i tvivl om, hvad anbefalingen skal indeholde.

Anbefalingens indhold og opbygning

Anbefalingen skal støtte dig i din argumentation for at tage til udlandet, så du skal sørge for at anbefalingen er rettet specifikt til det udlandsophold, som du planlægger, og samtidig skal den fortælle noget om, hvad udlandsopholdet kan gøre lige præcis for dig. Anbefalingen skal også altid indeholde beskrivelser af både dine personlige og faglige egenskaber. Hvis du selv skal skrive din egen anbefaling, så må brug gerne de store penselstrøg og skriv eksempelvis ”… a highly dedicated, imaginative and serious student” og lignende. Sørg desuden for, at der altid er en rød tråd gennem din motiverede ansøgning, dit CV og dine anbefalinger. Endelig er det en god ide at sørge for, at anbefalingen bliver skrevet på engelsk, så den også kan bruges til den udenlandske uddannelsesinstitution eller det udenlandske praktiksted.

Du kan eksempelvis bygge din anbefaling op på følgende måde:

 • Introduktion – forklar formålet med anbefalingen samt hvilken relation der er mellem dig og vedkommende, som anbefaler dig.
 • Specifikation – beskriv faget/kurset/jobbet samt personlige og faglige detaljer om dig, herunder en beskrivelse af hvorfor du er særlig kvalificeret, samt hvad du kan bidrage med. Brug meget gerne konkrete eksempler.
 • Opsummering og konklusion – lav en opsummering af hvorfor du kan anbefales, og konkluder gerne ved hjælp af vendinger som ”highly recommend” eller ”warmest recommendations”.

5 hurtige tips

 • Begynd at indhente dine anbefalinger i god tid

 • Skriv et udkast til anbefalingen på forhånd, så den er klar, hvis din underviser eller arbejdsgiver beder dig om det

 • Anbefalingen må meget gerne være på engelsk, da den dermed også kan bruges til en udenlandsk institution og/eller arbejdsgiver

 • Send hellere en god og relevant anbefaling end otte irrelevante

 • Send ikke en anbefaling, der har mange år på bagen

Forventet tidsforbrug: 1-4

Hent skabeloner og eksempler

Ved at bruge Legatbogen.dk accepterer du vores Cookiepolitik og Persondatapolitik.